آخرین اخبار
کد مطلب: 113452
روحاني در صحن علني:
از رهبر معظم انقلاب که از آغاز تا پايان مذاکرات حامي بودند، تشکر مي‌کنم/ملت ايران پيروز برجام است
تاریخ انتشار : 1394/10/27 11:04:02
نمایش : 1902
رئيس‌جمهور گفت:مردم بزرگ ايران با صبر در راه تثبيت آرمان انقلاب‌ مقاومت کردند.
به گزارش سلام لردگان؛‌ به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، حجت‌الاسلام و المسلمين حسن روحاني رئيس جمهور که امروز (يکشنبه، 27 دي ماه) به منظور تقديم لوايح بودجه 95 و برنامه ششم توسعه در صحني علني حضور يافته، گفت: خوشحالم که بعد از پيروزي بزرگ ملت ايران در پيچيده‌ترين پرونده سياسي تاريخ معاصر، براي اولين بار از خانه ملت به مردم عزيزمان تبريک و تهنيت مي‌گويم.
 
رئيس جمهور اظهار داشت: مردم بزرگ ايران با صبر، مقاومت، ايستادگي و حتي فداي جان و خونشان در راه تثبيت حقوق‌شان و براي آرمان‌هاي انقلاب اسلامي‌شان ايستادند و مقاومت کردند.
 
وي افزود: مردم ما بهترين ديپلمات‌هاي خود را به صحنه رويارويي با قدرت‌هاي بزرگ فرستادند و با حمايت از آنها و با متانت و بردباري به موفقيت و پيروزي رسيدند.

** از مقام معظم رهبري که از آغاز تا پايان مذاکرات حامي و هادي بودند، تشکر مي‌کنم
 
روحاني با تشکر از مقام معظم رهبري اذعان داشت: از مقام معظم رهبري که از آغاز تاپايان در همه مراحل راهنما، حامي و هادي بودند و همچنين چارچوب‌هاي مذاکرات را مشخص کردند و همواره ناظر دقيقي بر اين حرکت مهم تاريخي بودند، صميمانه تشکر مي‌کنم و براي طول عمر آن بزرگوار و مزيد توفيقاتشان در پيشگاه خداوند بزرگ دعا مي‌کنم.
 
رئيس جمهور با بيان اينکه حمد و سپاس ما به پيشگاه خداي متعال که هرچه داريم از او داريم، گفت: همه نعمت‌ها از اوست و همه فيض، لطف، نصر، فتح و پيروزي از آن اوست و درود و سلام‌مان را تقديم مي‌کنيم به پيامبر عظيم‌الشان و اهل بيت طاهرشان و همچنين امام زمان (عج) که همواره دستگير اين ملت در روزهاي سخت بودند.
 
روحاني بيان داشت: از مجلس شوراي اسلامي، از نمايندگان محترم، هيئت رئيسه محترم، به ويژه رياست محترم مجلس که هم در شوراي عالي امنيت ملي و هم در جلسات شوراي عالي هسته‌اي همواره بهترين حمايت‌ها و کمک‌ها را از مسيري که مسير توفيق ملت بود انجام دادند، سپاسگزاري مي‌کنم.

**دستاورد هسته‌اي فقط مختص به دولت نيست بلکه مربوط به همه ارکان نظام جمهوري اسلامي است
 
رئيس جمهور با تاکيد بر اينکه آنچه بدست آورديم دستاورد ملت و همه قوا بود، تصريح کرد: اين دستاوردها فقط مختص به دولت نبود و مربوط به همه ارکان نظام جمهوري اسلامي است.
 
وي افزود: علاوه بر اين، دستاورد نيروي مسلح نيز بود، چون آنها اگر ثبات و امنيت را حفظ نمي‌کردند و اگر کشور ما آرام نبود، امکان موفقيت در مذاکرات وجود نداشت.

روحاني گفت: ما تشکر و سپاسگزاري مي‌کنيم از همه کساني که در اين راه که يک حرکت ملي مي‌باشد و منافع آن براي تمامي کشور است ياري کردند، حتي نقادان هم به ما کمک کردند تا با دقت بيشتري راه را ادامه دهيم.

رئيس جمهور افزود: اميدوارم دراين مسير همه باهم باشيم زيرا برجام فقط يک فضا نيست بلکه يک شرايط نوين است.

روحاني گفت: ما از اين فضا و شرايط ملي به نفع رشد و توسعه کشور و رفاه مردم و پيشرفت کشور و بعلاوه پيشرفت، ثبات و امنيت منطقه استفاده خواهيم کرد، اين امکانپذير نيست مگر اينکه همه باهم باشيم تا از اين فرصت بهره ببريم.

** در برجام جناحي بر جناح ديگري پيروز نشده  بلکه ملت ايران پيروز است

روحاني تأکيد کرد: در برجام جناحي بر جناح ديگري پيروز نشده است بلکه در برجام ملت ايران است که پيروز است، در برجام کسي نه در داخل و نه در خارج شکست نخورده است بعلاوه در برجام کشورهايي که با مذاکره مي‌کردند نيز شکست نخوردند بايد گفت در برجام همه جز صهيونيست‌ها، آتش افروزان، تفرقه افکنان ميان امت اسلامي و افراطيون آمريکا خوشحالند.

وي ادامه داد: اين برجام راه توسعه و پيشرفت و تعامل با جهان و نيز هماهنگي در حرکت‌ها را براي ما به وجود خواهد آورد.

رئيس جمهور در ادامه با اشاره به برنامه ششم و لايحه بودجه 95 اظهار داشت: البته اين فرصت عمدتا براي تقديم برنامه ششم و لايحه بودجه 95 است و لذا به اين مقدار سخن پيرامون برجام اکتفا مي‌کنم و در يک فرصت مناسب‌تر در آينده بسيار نزديک با مردم عزيز در اين زمينه سخن خواهيم گفت.

وي در ادامه افزود: در زمينه تقديم لايحه برنامه 5 ساله ششم و بودجه 95 قبل از هر چيز لازم مي‌دانم به دليل تأخير ارائه اين دو لايحه از سوي دولت را بيان کنم.

روحاني گفت: در حالي که ما مي‌توانستيم هر دو لايحه را در‌آذرماه تقديم کنيم اما عملکرد دولت در دو سال گذشته نشان داد که دولت يازدهم به دليل شأن و منزلت والاي مجلس احترام ويژه‌اي براي مجلس شوراي اسلامي قائل است بعلاوه اينکه تقديم به موقع لايحه بودجه را براي خود مهم مي‌شمارم.

وي گفت: دولت تقديم به موقع لايحه بودجه را نشانه‌اي معنادار از پايبندي به انضباط مالي مي‌داند و همواره مقيد بوده که لايحه بودجه به موقع تقديم مجلس محترم شود.

** تقارن زمان ارائه لايحه بودجه با اجرايي شدن برجام علت تاخير در تقديم بودجه بود

وي افزود: اما همانگونه که مي‌دانيد زمان ارائه لايحه با زمان اجرايي شدن توافق هسته‌اي و رفع تحريم‌ها تقارن پيدا کرد.

رئيس جمهور در ادامه خاطر نشان کرد: دولت به لحاظ انعکاس خارجي و حساسيت بين‌المللي در اين موضوع صلاح نمي‌ديد که لايحه بودجه را براساس فرض رفع تحريم‌ها که تبيين کرده بود، پيش از عملي شدن رفع تحريم‌ها به مجلس محترم ارائه نمايد.

وي گفت: اگر هم مي‌خواست بودجه را بر مبناي فرض عدم رفع تحريم تدوين و تقديم مجلس کند چون پيش‌بيني کرده بود که تحريم‌ها رفع خواهد شد، بنابراين کاري مناسب نبود که ما برخلاف اعتقادمان و ادامه تحريم‌ها لايحه را تقديم مجلس کنيم لذا اين دليل تأخير ما در ارائه بودجه بود.

روحاني ادامه داد: اميدوارم مجلس محترم اين منطق را پذيرا باشد گرچه امسال کار شما نمايندگان با توجه به تقارن انتخابات سنگين است و لذا شرايط خاصي برفضاي مجلس شوراي اسلامي حاکم است.

رئيس جمهور گفت: اما سابقه دارد که حتي سال انتخابات با تقديم لايحه در بهمن ماه بازهم مجلس بودجه را در پايان اسفند به دولت تحويل داده که از نمونه‌هاي آن مي‌توان به مجلس هشتم و انتخابات آن اشاره کرد.

وي در ادامه بيان داشت: اميدوارم نمايندگان محترم که هميشه هم به دولت و بلکه بالاتر از دولت نسبت به مصالح عمومي بسيار حساس بودند و نيز مي‌دانم که بودجه چند دوازدهم از لحاظ رواني معناي خوبي ندارد به فعاليت‌هاي عمراني سال آينده لطمه خواهد زد.

وي افزود: اميدوارم نمايندگان محترم در فرصتي تا پايان اسفند پيش رو دارند بتوانند اين لوايح را به تصويب نهايي برسانند.

رئيس جمهور با اشاره به تقديم دو لايحه برنامه ششم توسعه و بودجه سال 95 و مقارن شدن اين اتفاق با برداشته شدن تحريم‌ها، بيان داشت: اين براي من مايه افتخاري است که اين دو لايحه مهم را پس از يک دهه ايستادگي و مجاهدت ملت شريف ايران در حفظ و حراست از حقوق خود، تقديم مجلس مي‌کنم.

روحاني با ظالمانه خواندن تحريم‌هاي هسته‌اي که بر ملت ايران فشار اقتصادي فراواني وارد کرده بود، گفت: با مذاکرات هسته‌اي که در سايه هدايت‌هاي رهبري انقلاب و ايستادگي مردم و ارکان نظام صورت گرفت، سرانجام اين توافق به ثمر نشست که يکي از برگ زرين کشور است.

**در طول اين مذاکرات توانستيم پروژه ايران‌هراسي را از بين ببريم

وي با اشاره به روند طولاني مذاکرات هسته‌اي که با قدرت‌هاي بزرگ صورت گرفت، اظهار داشت: ما در طول اين مذاکرات توانستيم پروژه ايران‌هراسي و مخدوش سازي چهره ايران را از بين ببريم و سبب افزايش اعتماد به نفس ملي و سرمايه‌هاي سياسي، اجتماعي و اقتصادي براي دولت و ملت شويم.

روحاني با بيان اينکه توافق هسته‌اي و برداشته‌شدن تحريم‌ها محصول اعتبار داخلي و بين‌المللي است، تصريح کرد: به ثمر نشستن مذاکرات به دليل شفاف‌سازي و اعتمادسازي در نحوه عملکرد ما در مقابل آژانس بوده است و اميدوار هستيم برداشته شدن تحريم‌ها سبب رشد و شکوفايي اقتصادي و همچنين اشتغال جوانان شود.

رئيس جمهور با بيان اينکه رفع تحريم‌ها گشايش‌هاي بزرگي براي کشور به همراه خواهد داشت، در ادامه گفت: به دليل لغو جلوگيري از صادرات نفت، اين محصول به ساير نقاط دنيا صادر مي‌شود که منابع ارزي زيادي را براي کشور به همراه خواهد داشت و از اين پس از خدمات نظام بانک بين‌المللي و جذب سرمايه‌گذاري خارجي براي دسترسي به فناوري‌هاي نوين و توسعه صادرات غيرنفتي استفاده خواهيم کرد.

** بايد از شرايط به وجود آمده پس از برجام براي جهش اقتصادي بهره ببريم

وي اظهار داشت: اکنون با پنجره‌هاي جديدي که براي گسترش تعاملات اقتصادي با دنيا گشوده شده اين ما هستيم که بايد با آمادگي لازم از فرصت به وجود آمده براي ايجاد يک جهش اقتصادي بهره ببريم.

روحاني با تاکيد بر اينکه همه دستاوردهاي دولت براي تعالي و توسعه همه‌جانبه کشور است، تصريح کرد: همانطور که مقام معظم رهبري فرمودند با توجه به شرايط امروز کشور اقتصاد و بهبود شرايط زندگي مردم بايد اولويت همگان باشد.

وي افزود: بهبود زندگي مردم به ويژه عبور از شرايط دشوار اشتغال به عنوان متن و هرچه غير از اين در حاشيه بايد باشد و همگي بايد از به وجود آمدن حواشي داخلي و خارجي احتراز کنيم.

** هر گونه مناقشه‌اي که ما را از ارتقاء معيشت مردم بازدارد، خلاف مصالح ملي است

روحاني با بيان اينکه امروز فصل به حرکت درآوردن اقتصاد و سازندگي توسعه کشور است، گفت: فصل ساختن توسعه کشور آغاز شده  و هرگونه مناقشاتي که ما را از ارتقاء معيشت مردم بازدارد، خلاف مصالح ملي است، به ويژه آنکه ما با چالش‌هاي اقتصادي روبرو هستيم.

رئيس جمهور با بيان اينکه در زمينه اقتصاد طي 6 فصل به نکاتي اشاره مي‌کنم، اظهار داشت: فصل اول پيرامون جهت‌گيري‌هاي دولت در پساتحريم است.

روحاني افزود: مورد اول جذب سرمايه خارجي است، در واقع با توجه به شرايط رفاهي مردم و نياز جوانان به اشتغال، دستيابي به رشد اقتصادي بالا در سال‌هاي آينده يک ضرورت است.

رئيس جمهور با بيان اينکه در اولويت‌هاي برنامه ششم توسعه به نرخ رشد 8 درصدي تاکيد شده است، متذکر شد: هدف اصلي برنامه ششم توسعه، رشد شتابان و اشتغالزا بوده است.

وي با بيان اينکه رشد 8 درصدي مستلزم 30 تا 50 ميليون دلار سرمايه خارجي در 7 سال است، اظهار داشت: با توجه به تنگناهاي موجود و محدوديت‌هاي سرمايه در پاسخگويي به بخش‌هاي اقتصادي، استفاده از منابع مالي خارجي براي پشتيباني از اهداف اقتصادي ضرورت مضاعف يافته است.

روحاني با بيان اينکه سرمايه‌گذاري مستقيم خارجي از اشکال ديگر سرمايه‌گذاري خارجي مهمتر است، بيان داشت: سرمايه‌گذاري مستقيم خارجي است که مي‌تواندبطور همزمان منجر به ورود فناوري به کشور بشود.

رئيس جمهور افزود: جذب سرمايه‌گذاري مستقيم خارجي کاملترين صورت بهره‌گيري از فرصت رفع تحريم‌ها براي ارتقاء کشور خواهد بود.

وي به دومين نکته اقتصادي که استفاده کارا از منابع است، اشاره کرد و گفت: آزادسازي منابع ارزي ما پس از رفع تحريم‌ها اين امکان را فراهم مي‌کند که دولت از منابع ارزي و صندوق توسعه ملي در جهت جذب هرچه بيشتر استفاده کنند.

** دولت مُصِر به حذف ذخاير بانک مرکزي است

روحاني با بيان اينکه دولت مصر به حذف ذخاير بانک مرکزي است، گفت: چرا که ميزان ذخاير بانک مرکزي شاخصي براي اندازه‌گيري درجه پايداري اقتصادي کشور است و وجود اين ذخاير باعث ثبات مي‌شود و همچنين وجود اين ذخاير به جذب بيشتر سرمايه کمک مي‌کند.

رئيس جمهور افزود: با لحاظ کمبودهاي موجود مديريت منابع ارزي کشور در سال‌هاي آينده يکي از اولويت‌هاي دولت خواهد بود.

روحاني با بيان اينکه در دهه‌هاي گذشته همواره تقاضاي داخلي موتور اقتصادي کشور بوده است، اظهار داشت: چشم‌انداز پايين قيمت‌هاي نفت و ظرفيت‌هاي خالي در تعدادي از منابع حاکي از آن است که تقاضاي داخلي نمي‌تواند.

وي در ادامه اظهار داشت: در مجموع جهت‌گيري اقتصادي دولت جذب سرمايه‌گذاري خارجي، توسعه صادرات غيرنفتي و استفاده از منابع ارزي است.

روحاني گفت: شرايط بازار نفت، ضرورت جهت‌گيري اقتصادي را افزايش داده و سبب شده از نفت بعنوان يک چشم‌انداز غيرمطمئن استفاده شود و سرمايه‌گذاري از طريق درآمدهاي حاصله از فروش نفت کاهش يابد.

رئيس جمهور با اشاره به نوسانات قيمت نفت در چند سال گذشته گفت: قيمت نفت اوپک هم اکنون به زير 30 دلار کاهش يافته در صورتي که در اوايل سال گذشته 110 دلار بوده است و اين کاهش 75 درصدي قيمت نفت را نشان مي‌دهد که در دهه‌هاي گذشته بي‌سابقه بوده است.

روحاني در ادامه گفت: ما نمي‌توانيم به درآمد حاصله از صادرات نفت خوش‌بين بوده و برنامه‌ريزي‌هاي اقتصادي خود را براساس آن انجام دهيم زيرا افت قيمت نفت براي ما درس‌هاي مهم و تجربه تلخي را به همراه داشته است زيرا زماني که قيمت نفت بالا است دست‌هايمان در خرج کردن باز مي‌شود و بي‌محابا شروع به سرمايه‌گذاري مي‌کنيم و يادمان مي‌رود که اين منبع ناپايدار و از دست رفتني است.

** نفت بايد منبع مکمل براي ايجاد زيرساخت‌ها باشد / ناف نفت بايد از مخارج مصرفي بريده شود

وي با بيان اينکه ما بايد چيزي را بفروشيم که حاصل دانش، قدرت و بهره‌وري خودمان باشد اظهار داشت: نفت نمي‌تواند محصول اصلي صادرات ما باشد در حالي که بايد منبع مکمل براي ايجاد زيرساخت‌ها باشد.

رئيس جمهور در ادامه گفت: در شرايط موجود يک بار و براي هميشه بايد بند ناف نفت از مخارج مصرفي بريده شود تا اقتصاد کشور از حالت صادرات نفتي و گلخانه‌اي خارج شده و به صورت رشدي پايدار و رقابتي براساس اقتصاد مقاومتي شکل بگيرد.

روحاني با اشاره به اقتصاد مقاومتي که چارچوب‌هاي سياست‌هاي دولت و تکليف ساير حوزه‌ها به خوبي درآن مشخص شده است گفت: وظايف تمامي نهادها براساس اقتصاد مقاومتي براي رسيدن به رشد اقتصادي پايدار کاملا مشخص شده است و به جهت ابلاغ آن از سوي رهبري سند مورد اجراي همه دستگاه‌ها مي‌باشد.

وي با تأکيد بر برنامه‌ريزي توليد ملي متناسب با صادرات جذب سرمايه‌هاي خارجي گفت: دولت يازدهم مصمم است که صادرات کشور را براساس اصول و جهت‌گيري اقتصاد مقاومتي براي توسعه درونگرا و برون‌زا قرار داده شود.

رئيس جمهور با بيان اينکه اصلاحات اقتصادي در ساير کشورهايي که درگير تحريم نمي‌باشند گفت: ساير کشورها نيز در اصلاحات اقتصادي خود در مدت زمان کوتاهي به رشد شتابان و پايدار دست پيدا نکرده‌اند تجربه ايران هم از همين مطلب حکايت مي‌کند.

** نبايد بيماري هاي ساختاري مزمن اقتصاد ايران را فراموش کرد

روحاني در ادامه گفت: اقتصاد ايران به بيماري و نواقصي مبتلا بوده که مانع دستيابي کشور به رشد اقتصادي شده است و از همه مهمتر وابستگي اقتصاد ايران به صادرات نفت مي‌باشد.

وي با بيان اينکه رشدي که حاصل از فروش نفت باشد منابع سرشار اقتصادي را به بار نمي‌آورد گفت: از سال 90 که تحريم‌هاي خردکننده‌اي وارد کشور شد، مردم تحت سخت‌ترين فشارها قرار گرفتند و از سال 91الي 92 عميق‌ترين رکود اقتصادي در کشور حاصل شد در حالي که در فصل چهارم از سال 99 ايران در حال خروج از رکود بود و رشد اقتصادي در سال 93 مثبت قيمت نفت رو به کاهش گذاشت بطوري که هم اکنون به کمتر از يک چهارم قيمت خود رسيده است، اين واقعه ضربه سختي به اقتصاد وابسته به نفت ايران وارد کرد و روند احياي شرايط خروج از رکود را به شدت تضعيف نمود.

رئيس جمهور افزود: پيش بيني هاي مربوط به بازار نفت نيز حاکي از آن است که در آينده ميان مدت افزايش قابل توجه در قيمت هاي جهاني نفت محتمل به نظر نمي رسد، در چنين شرايطي اقتصاد ايران در آستانه رفع تحريم ها قرار گرفته است، هر چند اين رفع تحريم ها فرصت‌هاي ارزشمندي را براي بهره گيري از سرمايه فناوري و بازار جهاني پيش روي اقتصاد قرار داده اسن اما نبايد بيماري هاي ساختاري مزمن اقتصاد ايران را فراموش کرد.

** دولت اصلاحات اقتصادي ضروري را در قالب برنامه ششم و بودجه 95 تدوين کرده است

روحاني گفت: با توجه به تقارن زماني اولين سال برنامه ششم و بودجه 95 با آغاز رفع تحريم‌ها دولت براي بهره گيري کامل از فرصت هاي پساتحريم و دستيابي به اهداف رشد اقتصادي برنامه ششم مجموعه اي از سياست هاي اصلاحي و سياست هاي مقتضي براي مقابله با کاهش درآمدهاي نفتي را در چارچوب برنامه ششم و بودجه 95 مورد توجه قرار داده است.

رئيس قوه مجريه تصريح کرد: رفع تحريم ها شرط لازم براي دست يابي به رشد اقتصادي 8 درصدي است اما شرط کافي نيست لذا وظيفه ماست که بتوانيم از فرصت فراهم شده استفاده و با انجام اصلاحات لازم پتانسيل هاي موجود را به فعليت دربياوريم.

وي ادامه داد: دولت اصلاحات اقتصادي ضروري را در قالب برنامه ششم و بودجه 95 تدوين کرده است.

** کاهش نورخ تورم از 40 درصد در سال 92 به 13.7 درصد در آذر 94

رئيس جمهور با اشاره به بخش تورم خاطرنشان کرد: يکي از بزرگترين دستاوردهاي دولت اين بوده که توانسته تورم را از نرخ‌هاي بالاي 40 درصد در سال 92 به 13.7 در پايان آذرماه امسال برسانند.

وي گفت: همانگونه که از سوي مسئولان دولت پيش‌بيني شده بود در ماه آذر نرخ تورم نقطه به نقطه تک رقمي شده بود و تداوم روند کاهنده تورم نشان داد که دولت در تعهد خود براي دستيابي به تورم تک رقمي و حفظ آن جدي است.

رئيس جمهور افزود: سياست‌هاي اقتصادي ما براي سال آينده هم بر اين اساس متکي است که مي‌خواهيم به صورت باثبات و پايدار تورم را در سطوح تک‌رقمي حفظ کنيم.

وي ادامه داد: علاوه بر چشم‌انداز باثبات سياسي در داخل و چشم انداز روابط با جهان خارج براي جذب سرمايه‌گذاري داخلي و خارجي لازم است چشم‌اندازي با ثبات از محيط اقتصاد کلان و به ويژه در سياست‌هاي کليدي دولت در چند سال آينده وجود داشته باشد.

روحاني گفت: هرگونه تهديدي براي ثبات اقتصادي کشور در آينده، ريسک سرمايه‌گذاري در کشور را افزايش داده و به همان نسبت شانس کشور براي جذب سرمايه‌گذاري خارجي را کاهش خواهد داد.

وي با اشاره به بخش ديگري با عنوان لازمه دستيابي به ثبات اقتصادي، گفت: لازمه دستيابي به ثبات اقتصادي و پرهيز از سياست‌هاي اقتضائي و پايبندي به قاعده‌مندي و پيش‌بيني پذيري در سياست‌هاي اقتصاد کلان بيان داشت: در جهت دستيابي پايدار به تورم تک رقمي است.

روحاني گفت: در واقع سرمايه‌گذاران با نگاه به نرخ تورم ارزيابي مي‌کنند که مديريت اقتصادي  دولت در چه شرايطي است.

رئيس جمهور گفت: از اين رو تعهد به حفظ تورم تک رقمي، سياست بلندمدت و خدشه‌ناپذير دولت خواهد بود.

رئيس دولت يازدهم با اشاره به مسئله رشد اقتصادي اظهار داشت: رکود سالهاي 91 و 92 آسيب‌هاي عميقي بر ساختار اقتصاد کشور وارد کرد که آثار آن سالها باقي خواهد ماند.

وي ادامه داد: در اثر افت حدود 20 درصد درآمد ملي ناشي از رکود، سطح تقاضا در کشور کاهش قابل ملاحظه‌اي پيدا کرده و چند سال طول مي‌کشد تا به همان سطح درآمد ملي قبل از رکود برسيم.

** با تلاش دولت رشد اقتصادي درسال 93 مثبت شد

روحاني افزود: البته دولت توانست با تدابيري که انديشيده بود، پس از رکود عميق اقتصادي سالهاي 91 و 92 رشد اقتصادي را در سال 93 مثبت کرده و اقتصاد را از رکود خارج کند.

وي با اشاره به افت بي‌سابقه قيمت نفت و تاثير آن بر اقتصاد کشور، خاطرنشان کرد: اما متاسفانه افت بي‌سابقه قيمت نفت تاثير منفي شديدي بر اقتصاد ما داشت، در حاليکه اقتصاد کشور در سال 93 به تدريج در حال ترميم آثار ناشي از رکود سالهاي 91 و 92 بود، لذا اين مسئله روند بازيابي اقتصاد را مختل نمود و با کاهش درآمدهاي کشور مشکل تقاضا در اقتصاد را تشديد کرد.

روحاني ادامه داد: افت شديد تقاضا سبب شد تا بسياري از بنگاه‌ها با مشکل فروش در سال جاري مواجه شوند و اين در ادامه بر ميزان توليد بنگاه‌ها اثر منفي گذاشت.

رئيس جمهور با جمع‌بندي مجموعه شرايط عنوان شده، بيان داشت: مجموعه شرايط ذکر شده سبب شد تا از اواخر سال گذشته روند رشد مناسبي که از ابتداي سال 93 آغاز شده بود، متوقف گردد؛ البته ما اميدواريم امسال را با رشد مثبت به اتمام برسانيم.

وي با اشاره به بخش پنجم و برشمردن سرفصل‌هاي سياست اقتصادي برنامه ششم و بودجه 95 افزود: در اين زمينه مورد اول سياست‌هاي تحريک تقاضا مي‌باشد.

رئيس دولت يازدهم ادامه داد: در واکنش به اين شرايط دولت يکسري تدابير کوتاه مدت و اضطراري براي تقويت تقاضا در اقتصاد در نظر گرفت که يک بسته سياستي کوتاه مدت در پاييز سال جاري اعلام و منتشر شد.

وي گفت: هدف دولت از مجموعه سياستي آن بود که از طريق مجموعه‌اي از سياست‌هاي مالي، پولي و اعتباري تقاضا را در اقتصاد تحريک کند، بدون آنکه هدف تورمي دولت نقض گردد.

روحاني اظهار داشت: دولت همين رويکرد را در بودجه سال 95 لحاظ نموده و براي آنکه بتواند سياست‌هاي بودجه و نيز سياست مالي را به اهرم رشد اقتصادي در سال 95 تبديل کند؛ ضمن آنکه ميزان اعتبارات عمراني را به اندازه 90 درصد نسبت به پيش‌بيني عملکرد سال 94 افزايش داده است.

وي گفت: علاوه بر اين دولت در لحاظ کردن منابعي براي اجراي طرح‌هاي مشترک با بخش خصوصي تلاش دارد تا ضمن افزايش کارايي در اجرا و بهره‌برداري از طرح‌هاي عمراني، منابع بودجه عمراني را به اهرمي براي جذب هرچه بيشتر منابع بخش خصوصي و پروژه‌هاي سرمايه‌گذاري تبديل کند.

** براي تکميل طرح‌هاي عمراني بيش از 400 ميليارد تومان اعتبار نياز است

روحاني با اشاره به چشم‌انداز قيمتهاي پايين نفت، گفت: با توجه به چشم‌انداز قيمت‌هاي پايين نفت براي سال‌هاي آينده با لحاظ حجم بزرگ طرح‌هاي عمراني نيمه‌تمام، که برآورد مي‌شود براي تکميل آنها بيش از 400 هزار ميليارد تومان اعتبار نياز است.

رئيس دولت يازدهم در بخش ديگري بيان کرد: واگذاري طرح‌هاي عمراني به بخش خصوصي و مشارکت با اين بخش در اجراي طرح‌هاي مذکور يکي از راهبردهاي اصلي دولت در سال‌هاي آينده است.

وي گفت: متاسفانه وجود درآمدهاي هنگفت نفتي در سال‌هاي گذشته سبب شده بود تا در سرمايه‌گذاري‌هاي شکل‌گرفته اصل کارايي چندان مورد توجه نباشد و سرمايه‌گذاري‌ها بدون بازده يا بازده کم گسترش يابد.

وي ادامه داد: به همين دليل کشور از کمترين نرخ رشد بهره‌وري سرمايه برخوردار شود، به گونه‌اي که متاسفانه بهره‌وري سرمايه در دهه اخير حتي رشد منفي داشته است.

روحاني گفت: مشارکت دادن بخش خصوصي از جهت کارايي در اجرا و بهره‌برداري از طرح‌هاي عمراني نيز يک ضرورت بلندمدت است.

وي افزود: به عنوان يک سياست تکميلي در اين ارتباط، دولت با در دستور کار قراردادن روش خريد خدمت در برنامه ششم تا جاي ممکن به جاي ارائه مستقيم خدمات آنها را از بخش خصوصي خواهد خريد.

رئيس جمهور با تشريح بخش مرتبط با افزايش سرمايه‌گذاري، خاطرنشان کرد: افزايش سرمايه‌گذاري و ايجاد رشدهاي اقتصادي پايدار و شتابان علاوه بر تقويت تقاضا، نيازمند سرمايه‌گذاري هنگفت و مستمر است و همانگونه که گفته شد، افت شديد درآمدهاي نفتي شرايط سختي را از اين جهت براي کشور ايجاد کرده است.

** در بودجه 95، حدود 200 هزار ميليارد تومان براي سرمايه گذاري در نظر گرفته شده است

وي خاطرنشان کرد: با وجود افت قيمت نفت دولت در بودجه 95مجموعه رقم سرمايه‌گذاري که از محل اعتبارات عمومي و سرمايه گذاري شرکت‌هاي دولتي درنظر گرفته حدود 200 هزار ميليارد تومان است.

 روحاني ادامه: علاوه بر اين دولت در بودجه 95 استفاده از فاينانس خارجي براي ايجاد تحرک در اقتصاد را موردتوجه قرار داده و تا سقف 50 ميليارد دلار براي استفاده از فايناس خارجي در نظر گرفته است البته سياست اصلي دولت براي سالهاي آينده جذب سرمايه گذاري مستقيم خارجي است، ولي با توجه به اينکه جريان مستقيم سرمايه گذاري خارجي بنابر طبيعت آن محتاط و کند است، براي سالهاي آينده استفاده از فاينانس خارجي بيشتر موردتوجه قرار گرفته است.

رئيس قوه مجريه تصريح کرد: از جمله مواردي که دولت در بسته اخير سياستي مورد توجه جدي قرار داد سياست‌هاي تسهيل پولي از طريق مداخله بانک مرکزي در بازار بين بانکي وتزريق اعتبار مورد نياز دربازار و همچنين کاهش تشويقي نرخ ذخيره قانوني بانک‌ها بود. متاسفانه بالا بودن نرخ سودبانکي در سال گذشته خود را به شکل يکي از موانع افزايش تحرک در اقتصاد نشان داد و به شدت يافتن افت تقاضا در اقتصاد کمک کرد.

**دولت با اعمال سياست‌هاي کوتاه مدت تسهيل پولي، نرخ‌هاي سود  در اقتصاد را کاهش داد

روحاني افزود: در نتيجه دولت با اعمال سياست‌هاي کوتاه مدت تسهيل پولي تلاش کرد تا نرخ‌هاي سود را در اقتصاد کاهش دهد. لذا در نتيجه اعمال سياستهاي در نظر گرفته شده نرخ سود بازار بين بانکي از 29 درصد در اواخر سال 93 به کمتر از 20 درصد در ماه جاري رسيده است.

رئيس جمهور ادامه داد: کاهش نرخ سود بازار غيربانکي به عنوان يکي از نرخ‌هاي سود پايه بر بازار رسمي سود تاثيرگذار است. انتظار مي‌رود با تداوم سياست‌هاي پولي و بانکي دولت نرخ سود در بازار غيررسمي به طور قابل توجهي کاهش يابد.

رئيس‌جمهور افزود: کاهش نرخ سود بانکي مستلزم اصلاحات ساختاري در نظام بانکي است. برنامه تفصيلي براي اصلاح نظام بانکي و بازپرداخت بدهي دولت به بانک‌ها را از معاون اول خواسته‌اند. البته دولت اين مهم را در لوايح ششم توسعه و بودجه 95 پيش‌بيني کرده است. رفتار بي‌قاعده مالي دولت در گذشته لطمات بزرگي به اقتصاد کشور وارد کرده است. حجم بزرگ بدهي‌هاي دولت گلوگاه بزرگي بر سر راه دولت يازدهم ايجاد کرده است.

وي ادامه داد: از سوي ديگر فشار بر نظام بانکي به کاهش منابع در دسترس بانکي براي بخش خصوصي در کنار کاهش نيافتن بدهي دولت به بانک‌ها خود را به صورت کسري نقدينگي در اقتصاد نشان داده است. جهت‌گيري دولت در تامين مالي از اين پس از طريق انتشار اوراق بدهي، تامين مي‌شود که مکانيزمي شفاف است و تا پايان برنامه ششم کل بدهي دولت تعيين تکليف شده و بازپرداخت خواهد شد.

** سياست صادرات غيرنفتي از طريق تحريک تقاضا قابل تحقق است

رئيس‌جمهور تاکيد کرد: اين اقدام موجب نقدينگي‌کردن طلب بانک‌ها از دولت مي‌شود. اين حرکت ضمن ايجاد انضباط مالي گام بزرگي در جهت رفع تنگناي مالي دولت است. تعيين نرخ سود بانکي کمتر از نرخ تورم آثار ويران‌کننده‌اي بر نظام بانکي داشته است. نرخ‌هاي سود طي دو سال گذشته براساس نيروهاي بازار و بانک مرکزي تعيين شده و دولت به تدريج تسهيلات بانکي تکليفي را از بودجه حذف مي‌کند و با ابزار انتشار اوراق بدهي نياز مالي خود را تامين مي‌کند.

وي سياست صادرات غيرنفتي را از طريق تحريک تقاضا قابل تحقق دانست و گفت: دولت معتقد است توسعه صادرات غيرنفتي بايد مورد توجه قرار گيرد. در هشت ماهه اول سال جاري ارزش صادرات غيرنفتي در گمرک چهار درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزايش يافت آن هم در شرايط تحريم و افت شديد قيمت نفت.

رئيس‌جمهور تاکيد کرد: مصمم به جهش رشد صادرات غيرنفتي هستيم. رفع محدوديت‌هاي نقل و انتقال پول مقدمه جهش صادرات غيرنفتي است. در بودجه 95، 200 ميليارد تومان براي جايزه صادراتي و 800 ميليارد تومان از محل هدف‌مندي يارانه‌ها اختصاص داده‌ايم.

روحاني پيوستن به سازمان تجارت جهاني، ايجاد پيمان‌هاي دو يا چند جانبه منطقه‌اي، سياست‌هاي باثبات ارزي، کاهش وابستگي به نفت، مهار بحران آب و محيط زيست را از ديگر سياست‌هاي دولت در سال 95 عنوان کرد.

وي با تشريح درآمدها و هزينه‌هاي بودجه 95 گفت: رشد 5 درصدي اقتصادي را در سال آينده دنبال مي‌کنيم. اين وضعيت درآمدهاي دولت را بهبود خواهد بخشيد به نحوي که با رشد 16 درصدي درآمدها روبه‌رو خواهيم شد. اين مهم از طريق 68 درصد درآمدهاي مالياتي و 32 درصد ساير درآمدها پوشش داده مي‌شود که رشد هر دو بخش14 و 16 درصد نسبت به بودجه سال جاري است. همچنين سهم نفت در بودجه به کمتر از 25 درصد کاهش مي‌يابد و منابع حاصل از صادرات نفت و ميعانات گازي حدود 25 درصد رشد خواهد کرد. براي بازپرداخت بدهي‌هاي دولت علاوه بر انتشار اوراق مشارکت تا سقف پنج هزار ميليارد تومان، اوراق صکوک و ساير اوراق بهادار انتشار خواهد يافت.

رئيس قوه مجريه ادامه داد: منابع عمومي دولت در سال 95، 267 هزار ميليارد تومان، هزينه‌هاي عمومي 197 هزار ميليارد تومان، دارايي‌هاي سرمايه‌اي 59 هزار ميليارد تومان و دارايي‌هاي مالي 11 هزار ميليارد تومان خواهد بود.

** اختصاص 250 ميليارد تومان براي يارانه مسکن مهر

رئيس‌جمهور از توجه ويژه لايجه بودجه 95 به 135 پروژه نيمه‌کاره خبر داد و افزود: اين پروژه با توجهي که در بودجه 95 به آنها شده است، در سال آينده به بهره‌برداري مي‌رسد. همچنين در اين بودجه آب و محيط زيست، احياي درياچه کارون، ادامه احياي درياچه اروميه، کمک فني بابت جايگزيني خودروهاي فرسوده، مهار آب‌هاي مرزي، عادلانه کردن طرح‌هاي بودجه، ساماندهي حاشيه شهرها، ايجاد فضاي آموزشي در استان سيستان و بلوچستان، ساماندهي استان‌هاي خوزستان و سيستان و بلوچستان، توسعه راه‌هاي روستايي، توجه ويژه به بخش کشاورزي و توسعه سواحل را در دستور کار داريم.

روحاني سپس با اشاره به افزايش حقوق و دستمزد شاغلان، بازنشستگان و مستمري‌بگيران در سال 95 گفت: رشد اعتبارات هزينه‌اي معادل 19 درصد است. رشد دستمزد براي حقوق‌هاي بيش از يک و نيم ميليون تومان، 12 درصد و براي درآمدهاي بين 750 هزار تا يک و نيم ميليون تومان بين 12 تا 20 درصد افزايش خواهد يافت. دولت براي اين مهم 15 هزار ميليارد تومان پيش‌بيني کرده است.

وي عزم دولت براي رفع نابرابري‌هاي حقوق کارکنان دولت تاکيد کرد و افزود: اجراي طرح رتبه‌بندي معلمان و افزايش حقوق فرهنگيان را با اختصاص دو هزار ميليارد تومان در دستور کار داريم.

وي افزود: اعتبارات پژوهشي يک درصد افزايش داشته و دولت براي يارانه مسکن مهر 250 ميليارد تومان و براي جبران آسيب‌هاي اجتماعي 200 ميليارد تومان اختصاص خواهد داد.

رئيس‌جمهور پس از پايان سخنانش لوايح برنامه ششم توسعه و بودجه 95 را تقديم رئيس مجلس شوراي اسلامي کرد.

انتهاي پيام/
 
 
 
ارسال کننده
ایمیل
متن
 



جهت عضويت در کانال های خبري سلام لردگان روی تصاویر کليک کنيد
پیوند
سايت رهبري

دولت

مجلس